Menu główne:
PRZEDSZKOLE PROMUJĄCE ZDROWIE -
.
11-
11 czerwca w naszym przedszkolu zorganizowano Dzień Żółty. Dzieci i personel przedszkola ubrali się w tym dniu w kolorze żółtym i degustowali samodzielnie wykonaną lemoniadę. Przedszkolaki wyciskały cytryny, limonki, dodawały liście mięty, wodę. Wykonywały prace plastyczne i zdjęcia w cytrynowej foto-
.
28-
28 maja obchodziliśmy Dzień Zdrowej Przekąski. Dzieci miały okazję spróbować truskawek z dodatkiem jogurtu naturalnego.
.
16-
16 kwietnia w naszym przedszkolu zorganizowano Dzień Zielony. Wychowankowie i personel przedszkola przyszli ubrani na zielono. Podczas śniadania dzieci we wszystkich grupach naszej placówki tworzyły samodzielnie kanapki wykorzystując zakupione przez Radę Rodziców zielone warzywa. Na zajęciach dydaktycznych utrwalano wiadomości o wartościach odżywczych zielonych owoców i warzyw.
.
19-
19 marca w naszym przedszkolu zorganizowano kolejny Dzień Zdrowej Przekąski. Tym razem były to suszone owoce: jabłka, gruszki, banany, morele, żurawina i rodzynki.
.
11-
11 marca we wszystkich grupach naszego przedszkola odbyły się kolejne zajęcia w ramach Krajowego Certyfikatu Promującego Zdrowie. Dzieci ćwiczyły z użyciem nietypowych rekwizytów. Tym razem były to gazety, butelki typu pet, worki, poduszki, bum bum rurki, laski, skakanki, obręcze i klocki.
.
21-
21 lutego w przedszkolu zorganizowany został Dzień Biały. Głównym bohaterem dnia był nabiał, a przede wszystkim ser. Wszystkie dzieci i pracownicy przedszkola ubrani byli na biało, a w salach było biało również na stolach. Dzieci z apetytem próbowały różnych serowych przekąsek oraz oglądały prezentacje multimedialne o produkcji serów.
.
01-
W styczniu w ramach Dnia Zdrowej Przekąski dzieci z naszego przedszkola wykonywały i degustowały mus jabłkowy.
.
12-
Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia rodzice w ramach Dnia Zdrowej Przekąski zorganizowali dla dzieci smaczne piernikowe ciasto...
.
23-
W dniu 23 listopada w grupie integracyjnej trzylatków odbył się Dzień Buraka. Każdy w tym dniu przyszedł w ubraniu z elementami koloru czerwonego. Dzieci poznały wartość tego warzywa oraz jego różne gatunki. Z dużym zainteresowaniem śledziły jaką drogę musi przejść burak cukrowy z pola do woreczka z białym cukrem. Dzień Buraka obfitował w zabawy, wiersze i piosenki z ciemnoczerwonym warzywem w roli głównej...
.
22-
22 listopada we wszystkich grupach naszego przedszkola odbyły się zajęcia w ramach Krajowego Certyfikatu Promującego Zdrowie. Dzieci ćwiczyły z użyciem nietypowych rekwizytów. Były to gazety, wstążki, chusteczki, dekoracyjne pompony, szczotki, balony, klapki na muchy, butelki z ryżem lub kaszą, chusty i butelki typu pet. Ćwiczenia sprawiły dzieciom wiele radości.
.
21-
21 listopada w ramach Dnia Zdrowej Przekąski przygotowano dla dzieci jogurty naturalne oraz bakalie: żurawinę, rodzynki i orzechy.
.
27-
27 października w naszym przedszkolu zorganizowany był Dzień Pomarańczowy – Dzień Dyni. Była to okazja do zorganizowania dla dzieci różnych zabaw ruchowych, wykonania i spróbowania dyniowych przekąsek oraz stworzenia wspaniałych prac plastycznych. Dzieci utrwalały również wiadomości o tym zdrowym i smacznym produkcie.
.
10-
W ramach Dnia Zdrowej Przekąski organizowanego cyklicznie w naszej placówce w październiku przygotowano dla dzieci jogurty oraz surowe warzywa sezonowe.
.
20-
20 października w grupie integracyjnej czterolatków obchodzono Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia. Na zajęciu dzieci utrwalały wiadomości o tym, jak zdrowo się odżywiać i jakie wartości dla naszego zdrowia maja warzywa i owoce. Dzieci oglądały i próbowały różnych warzyw i owoców, a na koniec z radością włączyły się do wspólnego przygotowania owocowej sałatki.
.
13-
13 października w grupie integracyjnej sześciolatków odbyły się zajęcia w ramach programu: "Zdrowo jem, więcej wiem". Był to dzień zdrowego śniadania. Dzieci poznały korzyści wynikające ze spożywania śniadania i dowiedziały się, jak ważna jest zbilansowana dieta. Przedszkolaki podjęły wyzwanie i samodzielnie przygotowały na śniadanie zdrowe kanapki.
.
10-
Wszyscy dobrze wiedzą jakie bogate w witaminy są soki warzywno-
.
06-
6 października grupa pięciolatków zorganizowała zdrowy dzień w przedszkolu! Dzieci przygotowały pyszną sałatkę owocową. To było nie tylko smaczne doświadczenie, ale także świetna zabawa rozwijająca zmysł smaku i okazja do nauki o zdrowym odżywianiu.
.
03-
3 października grupa integracyjna sześciolatków przygotowała wspaniałą sałatkę owocową. Była to okazja nie tylko do spróbowania różnych owoców, które są bogactwem jesieni, ale też do utrwalania wiadomości dotyczących właściwości odżywczych owoców i ich znaczenia dla naszego zdrowia.
.
28-
28 września w wielu grupach naszej placówki obchodzono Dzień Jabłka. Przy tej okazji dzieci utrwalały wiadomości o właściwościach odżywczych jabłek, poznawały różne gatunki tych owoców, ich kształt, zapach, smak i kolory. Zorganizowano zabawy zręcznościowe, zadania matematyczne, prace plastyczne, fotobudki, których bohaterem było jabłko. Próbowano chipsów jabłkowych i własnoręcznie wykonanego soku jabłkowego.
.