Menu główne:
PRZEDSZKOLE PROMUJĄCE ZDROWIE -
.
05-
26 maja czterolatki zapoznały się z piramidą żywności. Dowiedziały się dlaczego warto zdrowo się odżywiać, co jeść, aby być silnym i zdrowym, rozpoznawały produkty i umieszczały je w odpowiednich miejscach oraz utrwalały wiedzę o tym, które produkty są zdrowe, a które klasyfikują się do niezdrowej żywności. Na koniec dzieci przygotowały pyszną sałatkę owocową. Sałatka tym bardziej dzieciom smakowała, gdyż czuły satysfakcję z własnej pracy. Od dziś każdy przedszkolak wie, jak ważne są owoce i warzywa -
.
05-
16 maja w naszym przedszkolu zorganizowano kolejny Dzień Zdrowej Przekąski. Tym razem nasi podopieczni kosztowali soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy. Sami chętnie zaangażowali się w obsługiwanie wyciskarek, dzięki czemu sok smakował dużo lepiej...
.
04-
W kwietniu w grupie czterolatków zorganizowano zajęcie dotyczące zdrowego stylu życia. Dzieci utrwalały wiadomości o tym, co jest dobre dla nas, a co nam szkodzi. Razem z zaproszonym na zajęcie Misiem dzieci segregowały do odpowiednich koszy produkty zdrowe i niezdrowe, układały warzywne puzzle, wesoło bawiły się przy muzyce, wycinały różne produkty, które przyklejały w odpowiednie miejsce. Na koniec degustowano pyszne i zdrowe owoce.
.
04-
4 kwietnia grupę czterolatków zdominował kolor pomarańczowy -
.
30-
W ramach cyklu "Dzień zdrowej przekąski", 30 marca w każdej grupie na stołach pojawiły się dla dzieci zdrowe musli. Wykorzystując naturalne jogurty zasponsorowane przez SDM Wieluń oraz owoce i płatki owsiane stworzono desery i zdrowe przekąski.
.
12-
W ramach organizowanych "Dni zdrowej przekąski", w grudniu dzieci mogły spróbować pieczonych owsianych ciasteczek...
.
25-
25 listopada w naszym przedszkolu obchodziliśy Dzień Buraka. W tym dniu wszystkie dzieci i pracownicy przedszkola ubrali się na czerwono. W każdej grupie zajęcia i zabawy skupione były na czerwonych owocach i warzywach. Ważnym elementem była degustacja przetworów z czerwonego buraka. Nie zabrakło ciekawych zabaw i prac plastycznych oraz informacji o tym jak zdrowe jest to warzywo.
.
21-
21 listopada to kolejny "Dzień zdrowej przekąski". Tym razem na stołach w salach przedszkolnych pojawiły się zdrowe chipsy wykonane z suszonych owoców.
.
21-
W ramach cyklu "Dzień zdrowej przekąski", 21 października w każdej grupie na stołach pojawiły się dla dzieci owocowe soki. Była to okazja do utrwalania zdrowych nawyków żywieniowych oraz wiadomości o wartościach odżywczych owoców.
.
28-
28 września obchodziliśmy Dzień Jabłka. Celem tego święta jest popularyzowanie zalet tego owocu. Jabłka to źródło witamin, minerałów i błonnika roślinnego. Dzięki nim wspieramy też proces trawienia, poprawiamy urodę i odżywiamy mózg. To symbol zdrowia, życia, miłości, urodzaju i długowieczności. W salach przedszkolnych naszej placówki pojawiły się więc surowe jabłka do spożycia, musy jabłkowe, soki, jabłeczniki i chipsy jabłkowe. Powstały również wspaniałe prace plastyczne, które można było podziwiać przy salach przedszkolnych.
.
21-
W ramach działań promujących zdrowie w naszym przedszkolu rozpoczęliśmy nowy cykl "Dzień zdrowej przekąski". 21 września w każdej grupie nauczycielki przeprowadziły pogadankę dotyczącą potrzeby zjadania zdrowych przekąsek w zamian za podjadanie chipsów czy słodyczy. Pierwszą naszą propozycją były -
.